Specialisaties


Ook voor deze onderdelen kunt u bij ons terecht.

Stinzenbeplanting of Stinsenbeplanting

Stinzenplanten

Stinzenplanten (stins = steenhuis) is een verzamelnaam voor planten die van elders zijn ingevoerd vanaf de middeleeuwen tot het midden van de vorige eeuw. De bekendste stinzenplant is wel het sneeuwklokje. Niet alleen bolgewassen worden tot de stinzenplanten gerekend , maar ook sommige heesters en vaste planten; evenals sommige “onkruiden” zoals zevenblad en fluitekruid mogen zich tot stinzenplanten familie rekenen. De planten wisten zich zo goed te handhaven in onze tuinen en soms ook uit te breiden, dat ze nu tot de Nederlandse flora worden gerekend. Stinzenplanten groeien voornamelijk op kleigrond die is verrijkt met organische stof veelal afkomstig uit gebaggerde vijvers en grachten. 


Vooral in grotere tuinen is wel een plaats om deze planten aan te brengen.

Omdat een grote groep van de stinzenplanten uit bolgewassen bestaat is de bloeitijd van een border met stinzenplanten in het voorjaar. Door juist een combinatie te maken met heesters en vaste planten blijft een stinzenborder het gehele jaar aantrekkelijk.


Het natuurlijke karakter van een tuin wordt door de stinzenborder enorm versterkt. Vooral fauna zoals, bijen, vlinders, en vele vogels hebben een sterke voorkeur voor deze natuurlijke tuinvorm. 


Wij kunnen u op een passende manier helpen bij het ontwerpen van een stinzenborder en het toepassen van de juiste stinzenplanten op de juiste plaats. Soms wordt het ook wel als stinsenplanten met een S omschreven.


Bestrating

Het is natuurlijk fijn als je met droge en schone voeten je woning kan betreden. Of dat je auto niet wegzakt in de modder. We noemen dit ook wel functionele bestrating. Verharding in een tuin is natuurlijk essentieel, maar niet de hoofdzaak voor een bloemrijke tuin. 

In onze ontwerpen gaan we de uitdagingen aan om alleen op essentiële plaatsen verharding aan te brengen. Het voordeel hiervan is dat we de vele problemen die verharding met zich mee kunnen brengen proberen te voorkomen.


Een van de problemen is de afvoer overtollig regenwater. 

Door de huidige pieken in de buien moet het water allemaal worden afgevoerd op het riool en dat is niet wenselijk, want het riool raakt hierdoor overbelast.

Het is de uitdaging om bestrating op een dusdanige manier te ontwerpen dat het water zoveel mogelijk kan infiltreren op het terrein. Dit kan door gebruik te maken van open verharding, zodat het water kan infiltreren. Ook kan er gekozen worden om water op te vangen en hier op een moment dat er een tekort is aan water de tuin mee te beregenen. Water kan ook opgevangen worden in wadi’s of bezinkvijvers waar het water langzaam de grond in kan trekken.

Paden in de tuin kunnen ook gewoon van gras worden gemaakt. Wanneer het slechter weer is ga je immers toch niet de tuin in. Of kies voor zandpaden! Een voordeel van deze oplossing is dat het ook veel goedkoper is om aan te leggen. Verharding is namelijk veruit de duurste optie. 


Overige nadelen aan bestrating in de tuin:

Een ander nadeel is dat tussen de verharding onkruid groeit. De samenleving vraagt naar een toekomst zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Hier zal een mechanische oplossing voor moeten worden gezocht, maar die is voor kleinschalig gebruik nogal tijdintensief.

We zien nu ook dat particulieren veelal zout strooien of schoonmaakazijn gebruiken om het onkruid te verdelgen. Dit is ook geen natuurvriendelijke oplossing. Het zout spoelt af in de tuinen en bermen en verzilt de grond en planten kunnen hier heel slecht tegen. 


Schoonmaakazijn mag absoluut niet worden toegepast in de tuin. Het is funest voor plant en bodemleven. Ik zou haast willen stellen dat je dan beter kunt kiezen voor de chemische oplossing. (wel bij professioneel en juist gebruik!) 


Bestrating in de tuin houdt tijdens warme dagen heel veel hitte vast. Vooral ’s avonds wanneer er behoefte is aan verkoeling komt deze warmte vrij. Een tuin die groener is ingericht zal veel koeler zijn.


Voor adviezen omtrent een koelere tuin door het juist toepassen van bestrating kunt u bij ons terecht.


Bol- en knolgewassen

Als wij een tuin ontwerpen vinden we het erg belangrijk dat de tuin het gehele jaar toonbaar is.

Veel tuinen die ik tegenkom zijn in de zomer prachtig, maar de overige 8 maanden van het jaar is er niet veel plezier aan te beleven.


In het voorjaar kun je het seizoen heel gemakkelijk naar voren halen door de toepassing van bol- en knolgewassen. Wij doen in onze ontwerpen altijd voorstellen voor het aanbrengen van diverse bolgewassen. Vooral voorjaarsbloeiers als winterakoniet, krokus, prairie lelie, sneeuwklokje en narcis en bij de najaar bloeiers herfsttijloos en aronskelk passen we vaak toe.


We kiezen voornamelijk voor meerjarige bolgewassen. Het voordeel hiervan is dat je ze een keer hoeft te planten en vervolgens niet weer hoeft te rooien. Elk jaar zullen deze bolgewassen rijker gaan bloeien. Zorg wel voor voldoende water nadat de bollen hebben gebloeid en laat het loof afsterven.  




Hoeveelheidsbepalingen

Twijfelt u bij het maken van offertes ook wel eens aan de hoeveelhedenstaat? Heeft u het idee dat de hoeveelheden op tekening niet overeen komen met de aantallen op papier. Helaas komt het regelmatig voor. Een eenvoudige oppervlakte is gemakkelijk te controleren, maar wanneer het gaat om maaibestekken of grote groenprojecten is dit vaak een ondoenlijke klus.


Wij beschikken over een programma die de hoeveelheden uit een tekening kan halen. Vervolgens kunnen we de hoeveelheden vergelijken met u hoeveelhedenstaat. 

Vanaf 300 euro kunnen we zo een berekening voor u maken.


Het is een voordeel voor u om dit voor aanvang van de werkzaamheden te doen, omdat dit een hoop discussie achteraf scheelt met de opdrachtgever, wanneer het blijkt dat u niet uitkomt met de uren





Wilde bloemenmengsels

Wilde bloemenmengsels zijn een prachtige aanvulling voor iedere tuin. Er zijn veel aanbieders van bloemzaden en zadenmengsels. Echter is iedere grondsoort en iedere groeiplaats anders en is een plaats specifiek ontwerp/advies nodig om een bloemenmengsel te laten slagen. En met laten slagen bedoel ik niet een eenjarig bloemenmengsel, maar juist een meerjarig mengsel. 

Een meerjarig mengsel bestaat uit eenjarige, tweejarige en meerjarige kruiden.

Het gewenste eindbeeld is behaald als de meerjarigen jaarlijks vlak dekkend bloeien.


Om bij de eindpunt te komen is specifiek beheer nodig. Storingskruiden moeten worden verwijderd en er zal op het juiste moment moeten worden beheerd. Het beheer bestaat uit tijdig maaien om de zaden de kans te geven om uit te kunnen vallen. 


We kunnen voor u een passend aanleg advies geven en u begeleiden tijdens de aanleg en onderhoudswerkzaamheden. 


Architectuur

Ondanks dat ik me geen architect mag noemen, (Ik heb HBO gedaan en daarvoor moet je universitair geschoold zijn) creëer ik als tuinontwerper wel tuinen die onder tuinarchitectuur vallen. 


Ik ontwerp tuinen die niet perse aan de huidige trends voldoen, maar tijdloos zijn. Het ontwerp zal in eerste instantie een tuin zijn die bij de woning past, zodat huis en tuin elkaar zullen versterken. Daarbinnen passen we alle wensen van de opdrachtgever toe. Hierdoor krijgt ieder tuin al snel zijn eigen karakter.


Geen enkele tuin die we ontwerpen is dan ook hetzelfde, ondanks dat we bij elke tuin dezelfde uitgangspunten hanteren. We kiezen niet voor de gemakkelijkste en standaard oplossingen, maar doen aan maatwerk. De tuin zal haar eigen karakter krijgen.


Tuinstijlen als Renaissance, Barok, Landschapsstijl en de Architectonisch stijl worden veelvuldig toegepast in de juiste omgeving.


We ontwerpen absoluut niet op trends. Trendy tuinen zie je genoeg. Bijvoorbeeld bij Nederlandse tuinprogramma’s gesponsord door leveranciers.  Wij werken niet met vaste leveranciers, maar maken gebruik van alle materialen die maar te verkrijgen zijn. Dat is ook het mooie van een onafhankelijk adviseur. Met onze ideeën ben je vrij om bij verschillende hoveniers prijzen op te vragen. Vaak worden onze kosten door prijzen te vergelijken terug verdient.


Voordat we aan de slag gaan met ons werk zullen we vrijblijvend op een eerste gesprek komen en een offerte maken voor de werkzaamheden.   


Klaas T. Noordhuis

Sinds mijn 16e ben ik werkzaam geweest bij Studio voor Tuinconsult en Stadstuinherstel (STS) in Leens. 


Ik ben daar begonnen als stagiair.  Tijdens mijn stageperiode ben ik in aanraking gekomen met de ontwerp principes die Noordhuis hanteerde. Door werkzaamheden in de tuin uit te voeren kreeg ik ook de fijne kneepjes van het tuinieren op zijn Noordhuis in de vingers.


Na mijn opleiding, aan nu Van Hall Larenstein, ben ik altijd betrokken gebleven bij parktuin Oosterhouw en STS. Tot aan het overlijden van Noordhuis in 2017 is hij als mentor en adviseur altijd belangrijk geweest. Ook bij het opzetten van mijn eigen ontwerpbureau. 


Als erfgenaam van alle ontwerptekeningen van STS ben in staat om alle ontwerpprincipes die in de jaren ontwikkeld zijn te herleiden. Het plan is om de komende jaren alle tuinen die Noordhuis ontworpen heeft te bezoeken en hier een naslagwerk van te maken.


Voor tuinen waar de hand van de meester in te zien zijn kunt u bij ons terecht. Maar ook als u een tuin volgens de ontwerp principes van Noordhuis ontworpen wilt hebben.

Item koppelen
Share by: